Enneagrammilla maailman ympäri, Laura Valtonen 6.11.2013

6.11.2013 20:40

Kerroin facebook-päivityksessäni pari viikkoa sitten olevani matkalla San Franciscoon. Asiasta kovasti tykättiin ja sain vinkkejäkin hienon kaupungin nähtävyyksistä. Valitettavasti en oikeasti ollut matkalla Kaliforniaan, vaan virittelin Leilan kanssa skype-yhteyttä sinne. Osallistuimme narratiivisen tradition kansainvälisen yhdistyksen EANT:n konferenssiin videoyhteyden kautta Suomen narratiivisen enneagrammin edustajina, lähettiläämme Sari oli fyysisestikin paikan päällä.

Meitä oli konferenssilavan valkokankaalla hieno rivistö. Kohtasimme videon välityksellä narratiivisen enneagrammin eteenpäinviejiä Ranskasta, Espanjasta, Portugalista, Saksasta, Britanniasta, Yhdysvalloista, Brasiliasta, Meksikosta, Etiopiasta ja Etelä-Afrikasta. Hyvin konkreettisesti saimme kuulla siitä, miten narratiivinen enneagrammi toimii erilaisissa olosuhteissa ja monenlaisissa kulttuuriympäristöissä, esimerkiksi etiopialaisten maanviljelijöiden keskuudessa.

Enneagrammin vahvuus - yksi niistä - on se, miten yleisinhimillinen se tuntuu olevan. Vaikuttaa siltä, että ympäri maailman ihmiset löytävät itsensä siitä ja saavat siitä välineitä kasvuunsa. Koskettavia enneagrammitarinoita on kuultu niin vankiloista kuin Amazoniltakin, kaikilta mantereilta, kaikenlaisilta ihmisiltä. Tässä narratiivisuus todella toimii - se tuo esiin sen inhimillisen piirteen jonka me kaikki jaamme, ihan jokainen. Me olemme homo narrans, tarinoiva ihminen.

Kulttuurikin on toki tärkeä osa ihmisyyttämme, ja ihmiset ovat virkistävän erilaisia paitsi enneagrammityyleiltään, myös kulttuuritaustoiltaan. Kalifornian-kohtaamisemme ei muuten ollut ensimmäinen laatuaan. Enneagrammin intensiivikurssilla olemme esimerkiksi moikanneet Brasiliassa samaan aikaan käynnissä ollutta intensiivikurssia. Toissakesänä haastattelimme paria viitosta Yhdysvalloissa, kun omalta kurssiltamme uupuivat viitoset kokonaan. Yhdysvaltalaisviitoset kuulostivat aika erilaisilta kuin meikäläiset viitoskulttuurin viitoset. Ja kuitenkin, viitosia yhtä kaikki.  
Kirjoittajan kaikki kirjoitukset: